دوزینگ پمپ


دوزینگ پمپ چیست

دوزینگ پمپ يا مترینگ پمپ ها قادر هستند مقدار دقیقی (دوز مشخص) از یک سیال را پمپاژ (تزریق) کنند . به همین دلیل به آنها پمپ های تزریق نیز نامیده می شوند. لازم به قید است که دبی این پمپ ها قابل تنظیم می باشد و با توجه به فشار خط ، عمل تزریق را انجام می دهند. محرک این پمپ ها به صورت برقی (الکتروموتور)، سلونوئیدی (الکترومغناطیسی)، هیدرولیکی و یا پنوماتیکی می باشد. این نکته حائز اهمیت می باشد که در پمپ های سانتریفیوژ با تغییر فشار، دبی نیز دچار تغییرات می شود، لذا جهت استفاده به عنوان دوزینگ پمپ مناسب نمی باشند.
دوزینگ پمپ برای کلرزنی و تزریق اسید و قلیا و بطور کلی تزریق مقدار مشخصی از سیال به مخازن و استخرها یا به لوله های تحت فشار استفاده میشود. با جنس PP پلی پروپیلن و PVC پی وی سی و PVDF پی وی دی اف و SS استیل ضد زنگ با دبی یک لیتر بر ساعت و فشار ۱۰ بار کمترین ظرفیت موجود است. فشار دوزینگ پمپ به اتمسفر یا متر آب یا بار اعلام میشود. ویسکوزیته ماده تزریقی در انتخاب دوزینگ پمپ تاثیر دارد.

انواع دوزینگ پمپ

دوزینگ پمپ ها در انواع پیستونی، دیافراگمی، پیستونی دیافراگمی با متریال های مختلف نظیر (PP,PVC, PVDF,PE,S.S316) مناسب جهت انواع اسیدها، بازها و مواد شیمیایی، مواد ویسکوز و اسلاری ها تولید می گردند.

نیروی محرکه اکثر پمپ های دوزینگ از یک موتور الکتریکی AC با دور ثابت تأمین می شود. در مواردی از موتورهای دور متغییر و همچنین موتورهای پنوماتیکی یا هیدرولیکی برای تأمین نیروی محرکه استفاده می شود.
بیشتر دورزینگ پمپ های مورد نیاز و استفاده در صنایع دارای دبی پایینی هستند. معمولاً این دبی بین ۱ تا ۱۰۰۰۰ لیتر در دقیقه و فشار کاری بین ۱۰ تا ۲۰۰۰ بار متغیر است که در موارد خاص و سفارشی این مشخصات قابل تغییر و سفارش است. دبی پمپ های مترینگ بهصورت دستی یا اتوماتیک در محدوده مشخص شده قابل تنظیم است. نکته قابل توجه در تنظیم دبی این پمپها دقت عمل مشخص شده از سوی شرکت سازنده پمپ است. بیشتر سازندگان پمپ محدوده ۱۰ تا ۱۰۰ درصد دبی را به عنوان محدوده عملکرد دقیق دستگاه مشخص می نمایند. اگر دقت عمل ۱٪ باشد یعنی در هر نقطه بین دبی ۱ تا ۱۰۰ درصد، دقت یکسان خواهد بود.
تغییرات فشار در پمپ های دوزینگ بر خلاف پمپ های گریز از مرکز تأثیری بر دبی جریان ندارد.
حرکت رفت و برگشتی در مترینگ پمپ باعث تولید دبی می شود. این دبی را میتوان به صورت یک موج سینوسی نشان داد.

تجهیزات جانبی دوزینگ پمپ

انتخاب صحیح تجهیزات جانبی نقش مهمی در عملکرد مناسب پمپ های دوزینگ دارد. در ادامه به اصلی ترین تجهیزات جانبی دوزینگ پمپ ها اشاره شده است.

شیرهای اطمینان Safety Relief Valves
برای محافظت از سیستم هنگام افزایش فشار بیش از حد مجاز از شیرهای ایمنی استفاده می شود.
شیرهای Back Pressure
زمانی که اختلاف فشار رانش و مکش کمتر از ۵/۱ بار باشد، استفاده می شود. و از جریان دبی ناخواسته پمپ به دلیل فشار کم خط رانش جلوگیری می کند.
دمپرهای پالس جریان Pulsation Dampeners
همان طوری که بیان شد پمپ های مترینگ از نوع جابجایی مثبت هستند و حرکت رفت و برگشتی سبب ایجاد جریان خروجی به صورت پالسی می شود. دمپرها یا تعدیل کننده ها پالس ها را از بین برده و جریان خروجی را به حالت خطی و ثابت نزدیک می کنند.
صافی ها Strainer
صافی ها در ورودی پمپ قرار می گیرند و از ورود ذرات و اجسام ریز به پمپ جلوگیری می نمایند.

کاربرد دوزینگ پمپ ها

پمپ های مترینگ یا دوزینگ کاربرد فراوانی در صنایع مختلف مثل صنایع شیمیایی، صنایع غذایی، صنایع دارویی، صنایع پتروشیمی، صنایع نساجی و صنایع الکترونیک دارند. همچنین در سیستم های تصفیه آب و فاضلاب مورد استفاده قرار می گیرند.
صنایع غذایی
در تولید انواع نوشیدنی و تزریق مواد مختلف مثل اسیدها، انواع آنزیم ها و همچنین تزریق کنستانتره میوه ها و در تولید قند و شکر و صنایع نیشکر جهت تزریق اسید و کاستیک به سیستم مورد استفاده قرار می گیرند.
صنایع شیمیایی و پتروشیمی
در صنایع پتروشیمی برای تنظیم کیفیت و PH آب ورودی به بویلرها و مبدل ها مواد مختلفی با دوز مشخص به وسیله دوزینگ پمپ ها به سیستم تزریق می شوند. همچنین در سیستم های تصفیه آب اسمز معکوس (RO) برای جلوگیری از رسوب مواد آنتی اسکالانت به وسیله این پمپ ها به سیستم تزریق می شوند.
صنایع چوب و کاغذ
تزریق رنگ، کلر، رزین و سایر مواد شیمیایی برای تولید کاغذ